De komende tijd gaan we Hisfa bestuursleden voorstellen. Vandaag Hisfa voorzitter Robin Sanders.
Wie ben je?
Mijn naam is Robin Sanders, ben 37 jaar oud. In 2007 heb ik samen met mijn broer een fouragehandel opgericht. Destijds als een bijbaantje, maar intussen hebben we het opgebouwd tot een florerend bedrijf dat zich richt op fouragehandel, mesthandel en transport.
Hoe ben je bij Hisfa terecht gekomen?
Toen wij een GMP+ certificaat wilden halen, kwamen we er al snel achter dat goede vertegenwoordiging noodzakelijk is voor toekomstperspectief. Daarom hebben we destijds besloten om lid te worden van Hisfa.
Hoe lang zit je ondertussen in het bestuur van Hisfa?
Inmiddels zit ik al weer 11 jaar in het bestuur van de Hisfa
Waar zet jij je voor in bij Hisfa?
De twee grootste pijlers waar ik me voor inzet is een gelijk speelveld en branche erkenning. Helaas zie ik op deze 2 punten dat onze sector nog een onvoldoende scoort. Te veel handel gaat langs de voegen en kieren in ons voederveiligheidsysteem. Dit komt mede door het tweede punt waar ik mij hard voor maak, in onze branche wordt de fouragehandel niet altijd zo serieus genomen als we graag zouden zien. Het is gelukkig niet alleen narigheid. De laatste jaren zie ik een grote transitie in de professionalisering van de gehele sector. Onze leden maken enorme stappen in voederveiligheid, transport efficiëntie, carbon food print en digitalisering. Mede daardoor wordt de erkenning in de branche steeds groter, chapeau mede leden!
Wat is volgens jou het belang van een vereniging zoals Hisfa?
Allereerst is het verbindende element een groot belang van Hisfa. Door samen te werken kun je een vuist maken en bergen verzetten. Ik sta vaak versteld dat leden vanuit heel Nederland samenkomen en alle bijeenkomsten bezoeken. Bij Hisfa zijn we geen concurrenten maar collega’s. Zolang we deze verbondenheid vast weten te houden, kunnen we elk thema in de toekomst aan!
Hoe worden de belangen van Hisfa behartigt?
(Bestuurs)leden nemen deel in diverse overleggen in de sector. Zo hebben we een groot netwerk van partijen waar we gevraagd en ongevraagd onze visie kunnen neerleggen. De uitkomsten van deze bijeenkomsten bepalen voor een groot deel onze toekomst. Andersom beloond de sector onze tomeloze inzet en ‘boerenverstand’ door onze mening mee te nemen in hun beleid. Zo hebben we een stem in de gehele sector. Helaas wordt te weinig gezien wat al die mensen doen in al die groepen, bij deze mijn dank voor jullie inzet!
In welk overleg vertegenwoordig je Hisfa?
Na mijn toetreden in het Hisfa bestuur 11 jaar geleden ben ik begonnen in het Subcommittee Transport van GMP+ International, later ben ik van dit committee naar het Subcomittee Trade & Production gegaan van GMP+ International. Dit was een hele stap, een veel technischer overleg met vele moeilijke thema’s die veel tijd en inspanning vragen om opgelost te worden. In deze periode heb ik ook meegewerkt in het #ProjectGMP+ Redesign. Dit project is opgezet om het GMP+ schema scherp onder de loep te nemen en weer voor vele jaren toekomstbestendig te maken. De laatste jaren hebben alle bedrijven de overgang gemaakt naar het nieuwe schema, het is mooi om te zien dat je daar aan mee gewerkt hebt.
Twee jaar geleden heb ik het voorzitterschap overgenomen van mijn voorganger Gerjan Wielink. Sindsdien heb ik een transitie gemaakt in werkgroepen waar ik actief ben. Allereerst is mijn functie binnen het bestuur wat uitgebreider geworden en zit ik niet alleen in het algemeen bestuur, maar ook in het dagelijks bestuur. Voor GMP+ zit ik nu in het bestuur Stichting GMP+ Internationaal. Buiten deze functies ben ik nog in een aantal vergadergroepen een vervanger en houd ik me bezig met projecten waar we ons als Hisfa voor inzetten.