Op basis van de kamerbrief van minister Femke Wiersma (LVVN) blijken geen dieren in Nederland te zijn gevonden met MKZ. De minister heeft besloten de maatregelen af te schalen, zoals het afvoer- en bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven. Nog een beperkt aantal van 3754 monsters wordt nog hertest. De betreffende bedrijven blijven nog individueel geblokkeerd tot de uitslagen bekend (en gunstig) zijn.
Het ministerie van LVVN houdt de ontwikkelingen in Duitsland nauw in de gaten. Duitsland heeft de vervoersbeperkingen door de deelstaat Brandenburg niet meer verlengd nu geen andere bedrijven met MKZ besmet zijn gebleken. De beperkings- en bewakingszones van 3- en 10 kilometer rond het getroffen waterbuffelbedrijf blijven tot minimaal 11 februari van kracht, volgens de Europese diergezondheidsregelgeving.
Hisfa trekt op grond van de bevindingen het advies in rond de preventieve hygiënemaatregelen om insleep van het MKZ-virus te helpen voorkomen. Hisfa roept haar leden wel op om alert te blijven.
Wat resteert zijn (1) het advies preventieve hygiënemaatregelen op varkensbedrijven om insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) te voorkomen en (2) het wettelijk verplichte bezoekersprotocol van AVINED voor bedrijven met pluimvee (buiten BB-gebied).
Preventieve hygiënemaatregelen AVP
De juiste preventieve hygiënemaatregelen blijven cruciaal om het risico op insleep of versleping van AVP te minimaliseren. AVP is een virus en overdraagbaar door direct contact met besmette varkens en wilde zwijnen, maar ook door besmette etenswaren: het virus overleeft namelijk in varkensvlees, ook als dit gedroogd of ingevroren is. Daarnaast via materialen die contact hebben gehad met besmette varkens, zoals veewagens en kleding. Menselijk handelen is daarbij van groot belang.
- Desinfectie van wielen, wielkasten en treeplanken na het afrijden van bedrijfsterreinen waar varkens worden gehouden en bedrijven waar varkens en/of varkensmest, en/of varkensproducten verwerkt worden in AVP-risicogebied.
- Diervoederbedrijven worden opgeroepen om bij bedrijfsbezoeken/voerlevering bij varkensbedrijven in AVP-risicogebied én in Nederland: extra aandacht te besteden aan persoonlijke hygiëne, bedrijfskleding en schoeisel.
- De chauffeur komt niet in de stal.
- Bij gesloten hek, dit na vertrek weer sluiten.
- De instructies en opmerkingen op de afleverbon dienen nauwgezet gevolgd te worden.
- Zorg voor een optisch schone auto.